Mobil uygulamaların gündelik hayatımızın bir parçası haline gelişi ve kullanıcıların hemen hemen her alanda mobil uygulamalara başvurmaya başlaması birçok kişi ve kurumu mobil uygulama sahibi olma düşüncesine götürüyor. Ancak bu durum kimi zaman bir çok büyük firmayı bile “Sadece logomuzun yer aldığı bir mobil uygulamamız olsa yeter.” düşüncesine itebiliyor. Böylece, kullanıcı deneyimi, hedef kitle ve hedef kitlenin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan oluşturulan uygulamalar ne yazık ki beklentiyi karşılayamıyor.

Mobil uygulamaların günümüzde tanıtım, pazarlama, ve doğrudan satış gibi konularda ne kadar önemli bir yerinin olduğunu farkettiniz ve bir mobil uygulama sahibi olmak istiyorsanız, uygulamanızı oluşturup uygulama marketlerinde yayımlamadan önce bazı temel adımları attığınızından emin olmanız uygulamanızın başarısı açısından son derece önemlidir.

 

Mobil Uygulamanız Hangi İhtiyacı Giderecek?

Uygulamanızı oluşturmadan önce kendinize sormanız gereken en önemli soru mobil uygulamanızın hangi ihtiyaçları gidereceği sorusudur. Kullanıcıların mobil uygulamanızı indirip kullanmaya devam etmeleri için uygulamanızın onlara mutlaka bir şeyler sunması gerektiğini unutmayın.

Bu soru, neden bir mobil uygulama oluşturduğunuzla da yakından alakalı. Kendinizi tanıtmak, daha fazla kişiye ulaşmak ve gelir elde etmek gibi amaçlarla mobil uygulama sahibi olmaya karar vermiş olabilirsiniz. Burada önemli olan bu amaçlara ulaşmak için mobil uygulamanızı nasıl kullanacağınız ve kullanıcılarınıza neler sunacağınızdır.

İşinizi büyütmek için yerel mağazanızda satışını yaptığınız ürünlerin online ortamda da satışını yapmaya karar vermiş olabilirsiniz. Böylece oluşturacağınız mobil uygulama kullanıcılara online alışveriş imkanı sunacaktır. Uygulamanızı online satış yerine sadece tanıtım ve daha fazla kişiye ulaşma amacıyla da kullanmak istiyor olabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda da kullanıcılarınız mobil uygulamanızı indirip kullanmaları için bir sebebe ihtiyaçlarının olduğunu unutmayın. Sadece tanıtımınızı yapacağınız bir uygulama, kullanıcılarınıza cazip gelmeyeceği için onlara neler sunacağınızı ve dolayısıyla kullanıcılarınızın bilgi edinme, eğlenme, randevu alma gibi hangi ihtiyaçlarını karşılayacağınızı belirlemeniz son derece önemlidir. Uygulamanızın hangi ihtiyaçları karşılayacağını belirledikten sonra uygulamanızda bulunması gereken özellikleri doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz.

 

Mobil Uygulamanızı Kimler Kullanacak?

Uygulamanızı oluşturmadan önce hedef kitlenizi belirlemek, hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarına uygun bir mobil uygulama yaratmanıza yardımcı olacaktır. “Hedef kitlem kimler, hedef kitlem nelerden hoşlanır?” gibi sorularla hedef kitlenizi tanımaya çalışabilir ve onlara sunacağınız mobil uygulamada hangi özelliklerin bulunması gerektiğine ve hatta uygulamanızın tasarımına hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.

Hedef kitlenizi belirlemek, hem hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarına uyum sağlayan bir uygulama oluşturmanıza hem de uygulamanızı oluşturduktan sonra nasıl içerikler oluşturmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

 

Rakipler – Benzer Uygulamalar Neler Sunuyor?

Bir mobil uygulama oluşturmadan önce tamamlamanız gereken adımlardan biri de oluşturmak istediğiniz uygulamaya benzer uygulamaları incelemektir. Mobil uygulamanızı oluşturmadan önce uygulama mağazalarında yer alan benzer uygulamaları incelemek hem size fikir verecek hem de diğerlerinden farklılaşmanıza olanak sağlayacaktır.

Benzer uygulamaları son kullanıcı gözüyle inceleyip güçlü ve güçsüz yanlarını belirleyebilir, kendi mobil uygulamanızı nasıl şekillendireceğiniz konusunda fikir edinebilirsiniz. Rakiplerinizde bulunmayan özellikleri ön plana çıkarabilir ve rakiplerinizden bir adım öne çıkabilirsiniz.